De PVV struikelt over een van deze twee hordes

Laatste verbetering 3 september 2024

[De eerste versie van dit stuk blijft op LinkedIn staan (maandag 27-11).

Vooruitblik op de formatie

Bijna alle duiders denken dat we een zware formatie gaan zien en een coalitie met de PVV als mogelijk resultaat. Zelfs de tegenstanders zien de twee hordes niet.

De machthebbers kunnen voorkomen dat de PVV aan de volgende regering deelneemt en de Lijst Wilders kan geen bewindspersonen leveren.

Wat doen de echte machthebbers, Rutte en het partijkartel ? Het is evident dat Rutte uitverkoren is voor een toppositie in de EU of NAVO.

  1. De formatie zo bespelen dat de PVV de schuld krijgt van het stuklopen. Gevolgd door een regeerakkoord over links
  2. Er komt wel een coalitie met de PVV en een herhaling van de onfortuinlijke manifestatie van de LPF in eerste kabinet Balkenende. Wilders blijkt ongeschikt als premier.

In beide gevallen levert de PVV niet, zal hun aanhang kleiner worden en kan Rutte door naar de top

Onzeker is hoe het kartel een kortdurend, mislukt premierschap van Wilders inschat; de schade voor de PVV kan groter zijn dan bij 1.

Pakistan zal de diplomatieke betrekkingen verbreken vanwege de fatwa tegen Wilders.

De betrekkingen met islamitische landen worden slechter.

Europa gaat Nederland anders beoordelen.

Terzijde; de Lijst Wilders blijft in alle scenario’s in stand: een ledenopstand of een bestuurscrisis zijn onmogelijk. Wel kunnen Kamerleden breken met de lijst.

Horde 2: De talent-pool

Bij de voordracht van kabinetsleden gaat het fout, want de Lijst Wilders heeft geen talent in huis.

De enige bestuurders waren

2 gedeputeerden in Limburg. De coalitie viel uiteen toen een motie van wantrouwen tegen hen werd aangenomen (april ‘12)

1 gedeputeerde in Flevoland, sinds juni ‘23: Chris Jansen

Verder komen de raads- en Statenleden in het nieuws vanwege ruzie, wangedrag, opstappen en overtredingen.

We weten niet hoe Wilders kandidaten selecteert, maar het resultaat is slecht. Dat linientreu meer telt dan bekwaamheden lijkt wel zeker. Ziet hij echt talent als bedreiging ?   [bronnen onderaan]

RTLNieuws somt op

Fleur Agema zou volgens Wilders een uitstekende minister voor Volksgezondheid zijn.

Martin Bosma zou staatssecretaris voor Mediazaken kunnen worden, maar liever wordt hij voorzitter van de Tweede Kamer.

Dion Graus zou volgens Wilders een goede staatssecretaris voor Dierenwelzijn zijn.

De voormalige Kamerleden Lilian Helder en Harm Beertema stapten over naar de BBB.

Nota bene:

Martin Bosma gaf gisteravond toe dat hij lang niet iedereen kent: “Ze voldoen zeker aan alle eisen, maar wie het zijn weet ik niet. We zitten morgen met 37 in een fractiekamer, dat is totaal waanzinnig. Maar wie dat allemaal zijn, ik heb geen idee.”

Veel van de nieuwe fractieleden zijn al lang raads- of Statenlid. Dit toont aan dat ook Bosma geen contact met hen had. Statenleden hebben geklaagd dat Wilders geen enkele belangstelling voor hen had; de PS-verkiezingen waren alleen vanwege de Eerste Kamer van belang.

Mensen van buiten dan ?

Meende Wilders het ? Wil Thierry Baudet minister voor de PVV worden ?

Robert Jensen wil wel staatssecretaris worden, gaat hij dan door met zijn show ?

Welke kandidaat dan ook: is hij/zij aanvaardbaar voor de coalitiepartners en de ambtelijke top ? Die top heeft geen vetorecht tot de benoeming maar ze kan wel signalen afgeven.

Wat allemaal denkbaar is, gezien het verleden

  • Een PVV-minister heeft gelogen over zijn CV
  • Ruzie in het kabinet
  • Een (kandidaat-)minister raakt slaags met een journalist

Dat verkenner Van Strien meteen zijn opdracht neerlegde was dus in lijn met de komende verwikkelingen.

(Over Van Strien werden twee onthullingen gedaan:

  • Beschuldigd van fraude, opbrengst een derde van twee miljoen.
  • Hij ontkende dat hij in 2015 (als senator) de Eerste Kamer zag als nepparlement -hij ging mee met die typering van Wilders over de Tweede Kamer.

Blijft hij senator ?)

Of de PVV struikelt over horde 1 of 2, Nederland wordt er niet beter van. In ons land heersen een flink aantal waanideeën: klimaat, stikstof, steun voor Oekraïne en Israël, CoViD-19. Dat is het probleem en geen enkele partij kent de oplossing (die ideeën ontkrachten.

Tijdens en na de formatie

Als de PVV mee regeert -12 januari

De problemen zijn minstens even groot als de LGW deel neemt in de komende regering.

Wie wordt de voorzitter van de fractie met zo veel nieuwe leden ? Bosma kan niet, want hij is Kamervoorzitter. Wie de rol ook krijgt, kan of wil (vice-)premier Wilders zijn machtsbasis (de fractie) loslaten, hoe gaat hij die vergaderingen sturen, als toehoorder in de zaal of online ? Of via adviezen vooraf en evaluatie achteraf ? De PVV is geen partij en de leider heeft geen steun vanuit een bestuur of een formele achterban.

Wilders geen premier ; posten -30 mei

Een novum: de leider van de grootste partij wordt niet de premier. Mocht niet zei Geert, wil niet weten de kenners, lees verder. Er werd een buitenparlementaire MP gevonden; hoe en waarom blijft zeer interessant.  Voorgedragen door Geert zoals de bedoeling was, of toch niet ?

Daarmee is het kabinet-Schoof er nog niet: de PVV moet nog bewindslieden leveren. Dit artikel  (RTL 30 mei) gaat over de aantallen en de lijstuitputting, niet over de kwaliteit van de kandidaten en hun geschiktheid voor de coalitiegenoten, de Algemene Bestuursdienst en de publieke opinie.

Bij 17 ministers zou de verdeling zijn 5 PVV buiten de premier, 5 VVD, 4 NSC en 2 BBB. Het demissionaire kabinet telt 29 posten, de opvolger minder, zeg 25. Dat zijn dan 2 of 3 staatssecretarissen voor de PVV.

Nota bene: ook voor NSC en BBB is het niet eenvoudig om kandidaten te vinden die deskundig zijn, de partij trouw zweren (minstens lid worden, maar dat kan niet bij de LGW), met het HLA instemmen en het willen. De afspraak dat de helft van het kabinet zal bestaan uit vakministers moet de nood lenigen.

Wilders ook geen projectminister -6 juni

Dat de leider van de grootste coalitiepartij niet de premier wordt is vreemd, maar dat werd ruimschoots besproken. Niemand merkt op dat Wilders dan minister zonder portefeuille () en vice-premier had kunnen/moeten worden.

De uitkomst – 3 september

Mijn originele voorspelling kwam niet uit. Het kabinet kan struikelen wegens een falende PVV-minister maar wellicht gaan de PVV-bewindslieden goed, netjes samenwerken met de ambtelijke toppen.

Vier Kamerleden zijn minister of staatssecretaris geworden (Faber, Agema, Madlener, Maeijer) zodat er vier van de kandidatenlijst in de Tweede Kamer komen, van nummer 38 tot 41. Er blijven zo vier kandidaten over, dat lijkt voorlopig voldoende.

De enige PVV-gedeputeerde* Chris Jansen (Flevoland, sinds juni ‘23) wordt staatssecretaris  OV en Milieu. Zijn opvolger is Toon van Dijk, de gelauwerde fractievoorzitter in Almere, die in maart vertrok na afwezigheid door ziekte.  Toon’s opvolger in Almere is Annette Raijer, zij staat op nummer 42 en kan op enig moment Kamerlid worden.  *Volgens nu.nl was Jansen “Statenlid”